MENÜ
Napfény Vendégház és Apartman-Szilvásvárad
Kényelmes szállást baráti áron

SZALAJKA-VÖLGY

ERDEI MÚZEUMOK

ERDEI VASÚT

ORBÁN-HÁZ MÚZEUM

KEREKTEMPLOM

LIPICAI MÉNES

LOVAS MÚZEUM

AZ EMBER FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE - KIÁLLÍTÁS

TANÖSVÉNY ÉS KILÁTÓ

SÉTA A FALUBAN

ISTÁLLÓSKŐI-BARLANG

KOCSIKIÁLLÍTÁS

KÖZTÉRI ALKOTÁSOK, EMLÉKMŰVEK

 

Szalajka-völgy a természet kincsestára

 

A Szalajka-völgy Magyarország egyik legszebb magashegységi völgye. A sétaúton haladva a természet valóságos kincsestára, látnivalók sokasága gyönyörködteti a kirándulókat. Utunkat végigkíséri a Szalajka-patak s itt láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, az Istállóskői ősemberbarlang.

Fátyol-vízesés

A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa érdekes lépcsőszerű képződményt hozott létre, melyen a fátyolosan lezúduló tiszta víz, csodálatos látványt nyújt. E vízesés hazánk egyik legkiemelkedőbb szépségű természeti ajándéka. Itt sorakoznak Magyarország legszabályosabb forrásmészkő gátjai. Kialakulásuk egy hosszú, máig is tartó folyamat eredménye.

 

 

 

Az erdei vasút

A Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul. A vonal hossza közel 5 km. A festői útvonalon 2 megállóhely van. Az első a Tótfalusi-völgy bejáratánál, a második a Szalajka-Halastó, ahol az Erdészeti múzeum is van. A végállomás pedig a Gloriett tisztás. Ahonnan már könnyen megközelíthető az Istállóskői Ősember barlang, a Fátyol-vízesés, a Szabadtéri Erdei Múzeum.A menetrendet IDE kattintva tanulmányozhatja.

A szilvásváradi erdeivasút rövid története

A Márkus Ágoston egri mérnök tervei alapján megépített keskeny nyomtávú, gőzüzemű erdei vasút 1908-ban kezdte meg működését.
1910-ben lovag Wessely Károly adta őrgróf Pallavicini Alfonz Károlynak, aki a második világháborúig üzemeltette. A harmincas években (majdnem 30 km hosszú vonalon) főleg a faanyag, és mészkő szállítására használták.Az államosítás óta a vasutat az erdőgazdaság üzemelteti. 1966-tól a gőzmozdonyok helyét a dízelmozdonyok vették át. A hatvanas évek végétol az árufuvarozás egyre inkább háttérbe szorult, a turizmus fellendülésével pedig a személyi forgalom lett a meghatározó. Évente megközelítőleg 200 ezer turistát szállítanak a szerelvények.

1999 októberében került forgalomba a Szilvi nevű gőzmozdony egy korabeli vasúti szalonkocsival együtt.

 

 A Lipicai ménes Szilvásváradon

A fajta karakterének megőrzése érdekében 1950-ben épült Csipkéskútra, a csikónevelő telep és megindult a lipicai fajta áttelepítése Bábolnáról a Bükk-hegységbe, illetve Szilvásváradra.

Szilvásvárad és környéke, a Bükk-hegység a mai Magyarországon belül az a tájegység, mely természeti adottságaiban leginkább hasonlít a kitenyésztés eredeti helyéhez, Lipicához. Talajviszonyaiban, növényzetében, tengerszint feletti magasságában, klímájában itt sikerült megtalálni azt a helyet, mely hosszú távon garantálja e tradicionális fajta, környezet által befolyásolt jellegének megőrzését.Az 1953-ban alapított Szilvásváradi Állami Gazdaság feladata a magyarországi lipicai törzstenyészet fenntartása.

(a lipicai ló története bővebben: www.menesgazdasag.hu)

Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad

Cím: 3348 Szilvásvárad  Egri út 16
Telefon: 36 564 400
Fax: 36 36 564 401

Millenniumi Tanösvény

A Millennium ünnepére létesült tanösvény Szilvásvárad belterületéből elindulva a Kalapat-kilátóig vezet. Az útvonal a könnyebb járhatóság miatt kőtörmelékkel van felszórva. A meredekebb emelkedőkön korlátok és lépcsők segítik a közlekedést. Három pihenőhely is kialakításra került, faasztalokkal, padokkal és esőbeálló házakkal. A túra minden korosztály számára könnyen teljesíthető. A tanösvény jelzése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egész területén megszokott, egységesen alkalmazott átlós kék sáv.

Millenniumi Kilátó

A 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült építmény méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket. A Kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegcsúcsai is láthatóak. Megközelíthető gyalogosan a  Millenniumi Tanösvény sétaútján keresztül, vagy gépkocsival a Bükk-fennsík felé vezető úton. A kalapati kilátótó parkolójától, mindössze kétszáz méteres sétaúton.


Néhány érdekes adat a kilátóról

A Kilátó magassága a zászlócsúcsig: 36m

A Kilátó terasz magassága: 20m
Felhasznált csavarok száma: 16.000db
Csavaranyák száma: 32.000db
Felhasznált faanyag: 138m3 Szibériai vörösfenyő
Felhasznált vörösréz lemezsúlya: 1,8 tonna
Betonalap: 330m3Nyitva tartás:

Január- február: hétfő-péntek: szünnap, szombat - vasárnap: 11.00 - 16.00
Március: hétfő - kedd: szünnap, szerda - vasárnap: 10.00-17.00
Április - május: hétfő: szünnap, kedd - vasárnap: 10.00-17.00
Június - augusztus: MINDEN NAP: 10.00-19.00
Szeptember: hétfő - péntek: 10.00-17.00, szombat - vasárnap: 10.00 - 19.00
Október: hétfő: szünnap, kedd - vasárnap: 10.00-17.00
November - december: hétfő- kedd: szünnap, szerda - péntek: 11.00 - 15.00, szombat - vasárnap: 10.00 - 16.00


Lehetőség van csoportoknak más időpontba is bejelentkezni.

Rossz idő esetén (vihar, köd, jegesedés stb., vagy, ha a vendégek biztonságát bármi befolyásolja) zárva tartunk!

Kontakt: Magyar Tamás - 30/910-2037

E-mail: mkilato@gmail.com

GPS koordináták: 48.0957 / 20.4069

 

Erdei kötélpályák

Kalandparkunk már 5féle kötélpályarendszert kínál.

Ovis pálya:
3 éves kortól 6-8 éves korig, maximum 120 cm-es testmagasságig használható.

 • Csak szülői felügyelettel
 • A gyerekek komplett felszerelést használnak
 • Az elemek földtől való távolsága 70 cm.

Kalanderdő:
2002 nyarán Szilvásváradon a Szalajka- völgyben csodálatos természeti környezetben, a zúgó Szalajka patak fölött létrehoztuk az ország első olyan extrém kötélpályarendszerét, amely bárki számára elérhető, legyen szó egy cég menedzsereiről vagy egy komplett iskolai osztályról.

5-6 méter magasságban dobogókat rögzítettünk a fák törzsére és egyikről a másikra drótköteleken, rönkökön, kötélhurkokon lehet átjutni. A saját ügyességen, bátorságon túl karabínerek, csigák segítenek az akadályok leküzdésében.

A fixen kiépített aktivitásokat további elemekkel is tudjuk bővíteni, előzetesen egyeztetve a résztvevő csoportokkal.

A Kalanderdő ideális helyszíne csapatépítő tréningek, céges kalandprogramok lebonyolításának, ugyanakkor ajánljuk iskolai csoportok, egyének, családok, baráti társaságok számára is aktív szabadidős tevékenységként.

Részvételi feltételek:

 • Minimum 120 cm-es magasság
 • 14 éves kor alatt csak felnőtt kísérettel.
 • Végig hegymászó technikai önbiztosítással
 • Vezetőt külön díj ellenében biztosítunk


Adrenalin pálya

2006 újdonsága volt kalandparkunkban az Adrenalin pálya. Itt 13 elemből álló rendszert lehet kipróbálni. A feladatok között több emelkedő pálya is van, a talajtól való legnagyobb távolság 9 m. Kuriózum az egy fán lévő emeletes dobogó. Ez már a haladók játszótere. Az elemek között több komoly fizikai erőt igénylő tevékenység is található, de ezeket ki lehet kerülni.
Részvételi feltételek:

 • Minimum 140 cm-es magasság
 • 14 éves kor alatt csak felnőtt kísérettel.
 • Végig hegymászó technikai önbiztosítással
 • Vezetőt külön díj ellenében biztosítunk

Flying fox

2007 másik újdonsága ez a 6 elemből álló csúszópálya, ahol „csak” annyi dolguk van a résztvevőknek, hogy átszereljék csigáikat az egyik csúszópályáról a másikra.
Részvételi feltételek:

 • Minimum 140 cm-es magasság
 • 14 éves kor alatt csak felnőtt kísérettel.
 • Végig hegymászó technikai önbiztosítással
 • Vezetőt külön díj ellenében biztosítunk

A tevékenységek kezdete előtt balesetvédelmi és használatbavételi oktatást tartunk. Folyamatosan kontroláljuk az összes résztvevőt. Az egyes feladatok megértését piktogramok is segítik, melyek minden akadály előtt el vannak helyezve. A feladatokon mindenki saját felelősségére vesz részt, a biztonsági rendszabályok be nem tartása miatti esetleges balesetekért felelősséget nem vállalunk. A biztosító személyzet utasításainak be nem tartása az aktivitásokból való azonnali kizárást eredményezheti.

Balansz pálya

2009-től működik, a feladatok főként a résztvevők egyensúlyérzékét teszik próbára.


Nyitva tartás:

 • március 15-május 1-ig hétvégeken
 • május 1-augusztus 31-ig naponta
 • szeptember 1 - október 31 hétvégeken

Csoportok részére előzetes egyeztetés alapján tetszőleges időpontokban is rendelkezésekre állunk.

Fontos!!!

A Kalandpark feladatain a mászófalat kivéve mindenki önbiztosítással halad. Ez azt jelenti, hogy az előzetesen megmutatott és általad is kipróbált eszközöket önállóan fogod egyik biztosító kötélről a másikra helyezni. A teljes biztonságot a 2 önbiztosító karabíner és két kb. 1 m hosszú heveder biztosítja. A tevékenység egész ideje alatt mindkét eszköznek a köteleken kell lennie. Az átszereléseknél egyszerre csak az egyik karabínert akaszthatod ki és teheted tovább. Miután ez megtörtént, csak akkor akaszthatod át a másikat. TILOS EGYSZERRE MINDKÉT KARABÍNERT KIAKASZTANI! Aki ezt nem tartja be, a további részvételből ki lesz zárva.
A biztosító személyzet a földről az összes résztvevőt folyamatosan figyeli és az esetleg felmerülő problémák megoldásában segít.
Jó szórakozást!

 

A szilvásváradi sípálya 2005 telén nyílt meg. Az enyhe lejtésű pálya kb. 300 méter hosszú, de a jövőben ennek bővítése várható. A ratrakkal és hóágyúval kezelt lejtőt jelenleg egy tárcsás felvonó szolgálja ki. Esti villanyfényes sízésre is van lehetőség. A sípálya főleg kezdő síelőknek, kisgyermekes családoknak ideális.

A pálya a Bükki Nemzeti Parkban, a Szalajka-völgy elején, a lovarda mellett található. Baráti árak, jó parkolási lehetőség, a pályák mellett étterem és szálláslehetőségek széles választéka várja az ide érkezőket. A 2005/2006-os szezon újdonsága a síkölcsönző, a jövőbeni tervekben pedig egy csákányos felvonó létesítése szerepel.

A sípálya új attrakciója a Doppelmayr csákányos sífelvonó segítségével működtetett egycsöves téli-nyári bobpálya, ami 620 m hosszú, és 52 m szintkülönbségű.

Síjegyár 2010/11 (Bánkúthoz hasonló lyukasztós rendszer): 1000 Ft /7 menet gyermekek és felnőttek részére, egységesen.

Bővebb információ:
Szilvásváradi Sí és Snowboard Szövetség
Tel.: 30/509-2386

 

Asztali nézet